Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá po celom svete – sú známe nielen ich skvelou chuťou, ale aj ich jednoduchou prípravou. Či už uprednostňujete malé kolienka, mašličky, tradičné špagety, makaróny alebo plnené tortelliny a ravioly, všetky kvalitné cestoviny dokážu premeniť jednoduché jedlo na pravý kulinársky zážitok. S trochou trpezlivosti ich nemusíte vždy kupovať v sušenom stave v obchode – môžete si ich pripraviť aj doma podľa nášho skvelého receptu! Príprava domáceho cesta na cestoviny je možno jednoduchšia, než si myslíte, a výsledok stojí za každú minútku práce navyše.

Začnite s tým, že si pripravíte základné ingrediencie, ktoré nesmiete nahradiť ničím iným – obzvlášť typ múky. Na cesto budete teda potrebovať múku semolinu, ktorá je vyrobená z tvrdej pšenice. Na čistom pracovnom povrchu si vytvorte z 300 gramov múky kôpku, do stredu urobte jamku a vylejte celé 3 vajcia spolu so štipkou soli. Zmes pomaly miešate vidličkou, aby sa vajíčka dostatočne spojili s múkou a rukami vypracujete hladké a zároveň veľmi pružné cesto. Cesto nechajte chvíľku odpočinúť v potravinovej fólii, aby sa na konci lepšie tvarovalo. Po uplynutí približne 20 minút si cesto rozvaľkajte na tenký plát, z ktorého potom môžete krájať špagety, slíže, tagliatelle alebo iný tvar cestovín podľa vašej fantázie.

Ako dlho sa varia cestoviny https://chutnavareska.sk/ako-dlho-sa-varia-cestoviny/ ? Vždy platí, že domáce cestoviny budete mať hotové o niečo skôr, než tie kupované. Na obale kupovaných sušených cestovín máte vždy znázornený presný čas ich prípravy, no vždy je lepšie dôverovať vlastnej skúsenosti a približne od ôsmich minút varenia ochutnávať. Domáce cestoviny sú hotové už za 3-4 minútky, no taktiež treba ochutnávať, pretože ak presiahnete ich čas varenia, môžu sa rozvariť a stratiť tak svoju typickú štruktúru a pevnosť. Po scedení sa odporúča poliať ich ešte s kvalitným olivovým olejom, aby ste predišli ich zlepeniu. Dobrú chuť!